" Zaista se volim šaliti, ali u šali govorim samo istinu."
Muhammed, s.a.w.s.

Blagdani

 
Osnovna načela
Temeljne praktične dužnosti vjernika
Islamski propisi
Blagdani
Muslimanski pozdrav
E-vijesti

Ako želite primati obavijesti, prijavite se na e-vijesti

Upiši e-mail:

Odjava e-vijesti
Pošalji prijavu »
 
Averroes
Zemzem
BIR
Babajić pogrebne storitve

HIDŽRA:

Računanje časa pri muslimanih se začne z dogodkom Hidžra, preselitvijo poslanca Muhammeda iz Mekke v Medino, 622 leta. To je eden od najpomembnejših dogodkov v zgodovini Islama. Vsako leto muslimani praznujejo novo hidžretsko leto in si ob tej priložnosti zaželijo vse najboljše.

 

HIDŽRETSKI KOLEDAR:

Hidžretski koledar ima 12 mesecev. Število mesecev je odvisno od luninih men. Ker se čas računa po luninih menah je hidžretsko oz. muslimansko leto krajše za deset dni od gregorijanskega leta. Zato se vsi muslimanski prazniki vsako leto premikajo za deset dni.

 

HIDŽRETSKI MESECI SO:

Muharrem,
Safer,
Rebiul-ewel,
Rebiul-ahir,
Džumadel ula,
Džumadel uhra,
Redžeb,
Šaban,
Ramazan,
Šewal,
Zul ka'de in
Zul hidže.

 

RAMAZAN:

je deveti mesec v muslimanskem letu. V tem času muslimani izpolnjujejo svojo tretjo praktično dolžnost – dolžnost posta. Postiti pomeni odreči se hrani, pijači, kajenju, spolnem občevanju, grdim besedam, mislim itd., in sicer od zore do sončnega zahoda. Mesec ramazan je mesec Kur'ana, ker se je v času meseca ramazana začelo razodetje Božje besede. V tem času se muslimani intenzivno posvečajo branju, preučevanju in razlagi Kur'ana.

 

LEJLETUL KADR:

Posebna in blagoslovljena noč v mesecu ramazanu. V tej noči se je začelo razodetje Kur'ana na način, da je melek Džebrail (nadangel Gabriel) dostavil poslancu Muhammedu prvo razodetje, ki je trajalo 23 let, 10 let v Mekki in 13 v Medini.

 

RAMAZANSKI BAJRAM:

je najpomembnejši muslimanski praznik, ki pomeni konec postnega časa (ramazana) Verniki odhajajo v džamijo na bajramsko molitev, ženske pa ostanejo doma in pripravljajo bajramsko kosilo. Ramazanski bajram traja tri dni. Bajram se čestita z besedami: Bajram šerif mubarek olsun. Na čestitko odgovorimo: Allah razi olsun.

 

KURBAN BAJRAM:

je drugi najpomembnejši muslimanski praznik v letu. Povezan je s peto islamsko praktično dolžnostjo, romanjem v Mekko – hadž. Vsak vernik in vernica sta dolžna enkrat v življenju obiskati sveta mesta v Mekki in Medini, če za to imajo materialne možnosti. Kurb an bajram čestitamo enako kot ramazanski bajram in traja štiri dni.

 

MEVLUD:

Poslanec Muhammed se je rodil 12. rebiul-l-ewela 571. leta. Na omenjeni datum muslimani praznujejo rojstni dan poslanca Muhammeda, ki ga imenujemo Mevlud. Ob tej priložnosti se muslimani zberejo v džamijah in opravijo določeno molitev.

 

LEJLETUL MIRADŽ:

je ena od pomembnejših noči v hidžretskem letu. Namreč, muslimani verujejo, da se je poslanec Muhammed, v tej noči povzpel v višje nebeške sfere in se je pogovarjal z Vzvišenim Bogom. Ob tej priložnosti je bila muslimanom predpisana pet dnevna molitev.

 

LEJLETUL BERAT:

Noč Berat nastopi 15. noči osmega hidžretskega meseca. Pomeni pa noč čiščenja grehov.

 

LEJLETUL REGAIB:

Noč Regaib nastopi 1. noči sedmega hidžretskega meseca. Pomeni pa noč želja.

 
Galerija
Noč Kur'ana v Ljubljani
14. decembar 2015
Delegacija IZ u Kataru
17. decembar 2013
Anketa
Koje godine je rođen Muhammed, a.s.?
 
Zbiranje sredstev za Džamijo
Statistika
Ukupno: 6909 since 25.10.2011
Ovaj mjesec: 913
Ove sedmice: 127
Danas: 3